Çinli yatırımcıların altına hücumu piyasayı yükseltti
Altının fiyatını artıran unsurlardan biri jeopolitik riskler, diğeri ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz politikasının belirsizliği diğeri de Çin ve diğer ülkelerin merkez bankalarının rezervleri için alımını artırmaları olarak açıklanıyor.
Çin'deki emlak balonu ve pay piyasasındaki sert düşüşten sonra ekonomik belirsizliğe yönelik endişelerinin artmasıyla Çinli yatırımcıların altına hücumu değerli metalin ons fiyatını yukarı yönlü desteklemeye devam ediyor.
Enflasyona ve para birimindeki değer kaybına karşı bir koruma aracı olarak kullanılan altının ons fiyatı, jeopolitik gerilimlerin artırmasıyla birlikte "güvenli liman" statüsüyle daha da yükseldi.
Altının ons fiyatı
12 Nisan'da 2 bin 432 doları aşarak rekor tazeleyen altının ons fiyatı, bu hafta 2 bin 310 doların üzerinde seyretti. Altının onsu bugün ise 2 bin 337 dolarda.
Altının en büyük üreticisi ve tüketicisi konumunda bulunan Çin'de altına talep oranında yaşanan yükselişle dikkati çekiyor. Genellikle Çin ve Hindistan dünyanın en büyük alıcısı unvanı için yarışıyor.
Düşük faiz oranları, faiz getirmeyen altını tutmanın fırsat maliyetini azaltırken, Hindistan'da düğün sezonu ve Çin'de yeni yılda altına talebi artırıyor.
Çin'de rekor tüketim
Dünya Altın Konseyi verilerine göre, geçen yıl Çin'in mücevher, külçe ve madeni para tüketiminin rekor seviyelere ulaşmasıyla bu durum değişti.
Çin'in altın takı talebi yüzde 10 artarken Hindistan'ın yüzde 6 düştü. Bu arada Çin'in altın ve madeni para yatırımları yüzde 28 artarak 280 tona yükseldi.
Çin'in yılın ilk çeyreğindeki altın tüketimi 308 bin tona çıktı
Çin Altın Birliği verilere göre, Çin'in altın üretimi ve tüketimi 2024'ün ilk çeyreğinde artış göstermeye devam ediyor. Buna göre, Çin'de yılın ilk çeyreğinde, önceki yıla kıyasla yüzde 1,16 artışla 85 bin 959 ton altın üretildiği görülüyor. Buna karşın ülkede, aynı dönem zarfında yıl bazında yüzde 5,94 artışla 308 bin 905 ton altın tüketildi.
Verilere göre, mücevherata dönüştürülmüş altın tüketimi, geçen yıla kıyasla yüzde 3 düşerek 183 bin 922 ton olurken, para ve külçe olarak altın tüketimi yine yıl bazında bu sürede yüzde 26,77 sıçrama yaparak 106 bin 323 tona çıktı.
Altının endüstriyel amaçlara yönelik kullanım oranı arttı
Ocak-mart döneminde altının endüstriyel amaçlara yönelik kullanımı da önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3,09 artarak 18,66 tona yükseldi.
Uzmanlar talebin hala büyüyebileceğini belirterek, Çin'deki sınırlı yatırım seçenekleri, emlak sektöründe uzun süren kriz, istikrarsız hisse senedi piyasaları ve zayıflayan yuanın bu durumun en önemli etkenleri arasında yer aldığını belirtti. Çinli yatırımcılar ekonomideki belirsizlik arttıkça parayı daha güvenli olduğu düşünülen varlıklara yönlendirmeyi tercih ediyor.
Çin Halk Bankası, rezervleri için 17 ay boyunca aralıksız altın aldı
Dünya Altın Konseyi verilerine göre, Çin Halk Bankası, rezervlerini dolardan uzaklaştırmak ve kurdaki değer kaybına karşı korunmak için 17 ay boyunca aralıksız alım gerçekleştirerek şimdiye kadarki en uzun alım serisine imza attı.
Altını tercih eden merkez bankaları arasında en istekli alıcı konumundaki Çin Halk Bankası'nın, bu yılda da alımlarını yüksek tutması bekleniyor.
Yurt içindeki altın fiyatları
Yurt içindeki altın fiyatları
Gram altın: 2 bin 440 lira
Çeyrek altın: 4 bin 138 lira
Cumhuriyet altını: 16 bin 862 lira
Tam altın: 16 bin 554 lira
Yarım altın: 8 bin 277 lira
Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)